- akman59
Uzay Araçları ve Özellikleri

Bunların bazıları iletişim için, bazıları navigasyon için bazısı uzay kargosu için bazısı da uzay turizmi için geliştirildi. Bunların çok büyük motorları olduğu için dünya atmosferinden çıkarken çok fazla sürtünmeye maruz kaldıklarından dış cepheleri çok dayanıklı olan silisyum seramik ve kompozitten yapılmıştır. Ayrıca astronotlar için yine özel uzay kıyafetleri tasarlanmıştır. Bunlar ısıya dayanıklı, hafif ve konforlu olacak şekilde üretilmişlerdir eğer uzay kıyafeti olmasa uzaya çıkan astronotların bilinci 15 saniyede kaybolur ve bütün bunlar çok üst düzey bilgi ve teknoloji gerektirir.
Her konu da olduğu gibi uzay konusunda da bilim ve teknoloji çok ilerledi özellikle de soğuk savaş döneminde Rusya ve Amerika arasında uzaya çıkmayla ilgili çok sıkı bir rekabet başladı ve bu sayede çok fazla uzay aracı yapıldı. Bir kısmı insanlı, bir kısmı insansız uzay araçları oldu.
Tarihteki ilk uzay aracı Alman yapımı olan V-2 1944, Doğu Prusya’da fırlatıldı. İlk uzay sondası da Rusya tarafından fırlatılan LUNA 1’dir. 52 yıl önce Apollo 11 uzay aracı aya insanlı iniş yaptı. Aya ilk ayak basan kişi Neil Armstrong oldu ve ilk sözü “Bir insan için küçük insanlık için dev bir adım” oldu ve bu sözü tarihe geçti.
İnsan yaptığı uzay aracı sayesinde aya gitti, bu o kadar büyük bir ilerleme ki insan bunla da durmadı şimdi daha da geliştirilen uzay araçları roketleri tekrar tekrar kullanılabilmekte. Marsa seyahatler yapılmakta. Ayda kolonileşme çalışmaları başlamış durumda. Gezegenlerde madenler aranmaya başlandı bile ve yakında bunun ticareti yapılacak. Buda dünya güçleri için yeni bir rekabet ortamı yaratacak.
Bütün bunlar üstün teknolojiler sayesinde mümkün olabildi. Bakalım biz ve bizden sonraki nesil teknolojiyi bilimi nereye taşıyacak. İnsanoğlu bilim ve teknoloji sayesinde artık sadece dünyaya değil bütün evrene hakim olacak gibi gözüküyor.